V Leskovci nad Moravicí 26. 8. 2018

Nápor tisíců lidí se očekával na březích nejmladší, a snad i nejkrásnější přehrady u nás, o tomto uplynulém srpnovém víkendu. Již po páté se totiž zaplnilo přístaviště a pláž v Leskovci nad Moravicí posádkami a hlavně návštěvníky Festivalu dračích lodí. A že zde bylo opravdu rušno.

Oproti prvnímu ročníku, kdy vyjely jen 3 posádky, se toho letošního zúčastnilo rekordních 61 týmů, uvedl B. Buťák, starosta Leskovce nad Moravicí.

Tři dny obsadily tisíce lidí z řad závodníků a široké veřejnosti břehy Slezské Harty od Leskovce nad Moravicí téměř až k Razové. Zájem o účast v bojích o pohár mikroregionu Sl. Harta a pohár posádek Moravskoslezského kraje v dračích lodích byl rekordní a bylo to znát. Parkoviště, stanové městečko i gastro zóna praskaly ve švech.

V pátek od 14 hodin probíhaly tréninky, hlavní závody pak v sobotu, to byl na programu sprint na 200 m a v neděli, kdy se projevily skutečné kvality, fyzické předpoklady a zejména souhra týmu, proběhly závody na 1000 m.

To, že je akce určena i pro amatéry a vyloženě nesportovce, výrazně zvyšuje její popularitu, řekl předseda pořádajícího Mikroregionu Slezská Harta, L. Unverdorben.  Kdo by si totiž nechtěl alespoň jednou v životě vyzkoušet, jaké to je, sedět po boku dalších 19 veslařů a nechat se strhnout atmosférou, rozproudit adrenalin v krvi a vybičovat se k heroickému výkonu. Dokladem jisté recese jsou i názvy některých týmů. Letos tak byly například k vidění týmy s názvem Hanácké šíp, Fajni chlopi z Opavy, a nebo Frajeři a frajerky z Bílčic.

A kdo že letos vlastně vyhrál? V kategorii Moravskoslezský kraj ve sprintu na 200 m se na výsluní opět dostali Mimoňi, následovala Zdravá výživa – Spáči a Květinky, na kilometru pak zářila Zdravá Výživa – Spáči, Mimoni a Czechbeast gym Opava. V kategorii Mikroregion ve sprintu na 200 m sbírali vavříny Crossfight, domácí Leskovec nad Moravicí a Stránští bejci, v závodu na jeden kilometr Corssfight, Stránští bejci a RazováTeam.

Lákadlem nebyly ale jen sportovní výkony, ale také kulturní a doprovodný program, určený pro všechny věkové kategorie, od těch nejmenších.

V pátek večer vystoupil se svou šou Ivan Mládek, v sobotu během dne například spanilé jízdy dračích lodí pro děti, večer pak koncert Kristíny a Marcela Woodmana.  V průběhu soboty bylo možné absolvovat let vrtulníkem a podívat se tak na celý mumraj z ptačí perspektivy.

Letos byla také rozšířena gastro zóna, a to ne jenom co se velikosti prostoru a množství stánků týče, ale také co do rozmanitosti nabídky. Zajímavostí určitě byla prosklená pojízdná restaurace Almiro.

Perličkou a dalo by se říci i senzací akce bylo oznámení vedení Mikroregionu SH a Moravskoslezského kraje, že na Slezskou Hartu právě dorazila nově vyráběná velkokapacitní elektroloď z Polska, která vzniká za finanční podpory právě Moravskoslezského kraje. Loď byla ukotvena v obci Razová a účastníci akce si ji mohli prohlédnout. Následné měsíce zde bude dokončována přímo na místě.

Tuto krásnou akci by nebylo možné uskutečnit v tomto rozsahu bez významných partnerů a také sponzorů. Hlavním spoluorganizátorem byla tradičně firma Torrsen sport s.r.o., která se stará zejména o technickou stránku závodů a hlavním finančním partnerem Moravskoslezský kraj. Celá akce se konala pod záštitou náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje, pana Jana Krkošky, který se také zhostil spolu moderování celé akce.

Jediným černým puntíkem tohoto ročníku bylo náročné počasí, kdy celý areál několikrát svlažily dešťové přeháňky a také velký teplotní propad, kdy během pátku bylo ještě bezmála 30 stupňů celsia a v neděli již jen stupňů 14. Voda v Hartě tak byla paradoxně o dost teplejší než okolní vzduch.

Doufáme, že letošní ročník se líbil jak posádkám, tak i jeho návštěvníkům. Vždy je co vylepšovat, tak snad drobné technické komplikace nezanechaly na letošních účastnících negativní dojem. Také si přejeme, aby byl další ročník ve znamení lepšího počasí, uvedl předseda Mikroregionu Slezská Harta, L. Unverdorben.

Mikroregion Slezská Harta

Informační centrum

Leskovec nad Moravicí 204
793 68 Dvorce
Mobil: +420 603 996 548

Poloha na mapě

Od 1.11. do 30.4.
zajišťuje informační servis
Obecní úřad Leskovec nad Moravicí
tel.: 554 731 001,  554 725 462

Otevírací doba

Od 1.5. do 30.6.
So, Ne, svátky  9:00   17:00
 v hlavní turistickou sezónu (od 1.7. do 31.8.)
 Pondělí až neděle 9:00  18:00
Od 1.9. do 30.9.